Održana konferencija za medije

By | 23/09/2013

Na konferenciji za medije održanoj 23. septembra 2013. u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, direktor Instituta za istoriju Univerziteta u Sarajevu i njegovi saradnici predstavili su ciljeve i program međunarodne naučne konferencije koja će se od 19. do 21. juna 2014. održati u Sarajevu povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata. Naglašeno je da će konferencija raditi u više paralelnih sekcija i panela, te da će obuhvatiti sve aspekte izbijanja Prvog svjetskog rata, od ideoloških i vojnih pretpostavki, do posljedica na razvoj evropskih društava, ali i živote običnih ljudi.

Organizatori konferencije su naglasili da namjeravaju učiniti sve da konferencija 2014. bude forum za otvoreni i argumentirani dijalog naučnika, uključujući i rasprave o kontroverznim događajima koji su prethodili izbijanju rata, kao što je slučaj sa Sarajevskim atentatom.

Glavni uvodničar na Konferenciji će biti prof. dr. Mark Mazower, a među učesnicima su i najpoznatija imena svjetske historiografije.

Predstavnici Instituta za istoriju Univerziteta u Sarajevu su naglasili da će ova konferencija biti važna i zbog činjenice da u njenoj organizaciji sarađuje osam evropskih instituta, što je dobar znak saradnje historičara iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu (English)
Novo Vrijeme
klix.ba
Anadolu Agency (English)
World Bulletin (English)
vijesti.ba
24sata.info
Oslobođenje
Dnevni Avaz

press_konf_08 press_konf_07 press_konf_06 press_konf_05 press_konf_04 press_konf_03 press_konf_02 press_konf_01

Leave a Reply